Novi korisnik?
Registrujte se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.
Zaboravili ste Vašu šifru?
Već imate nalog?
Prijavite se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.

Da kuća zablista: Bakini saveti za čistiji dom

Bake obično imaju najbolje trikove, pogotovo kada je u pitanju čišćenje. Ovu su bakini saveti za čistiji dom, koje vam donosi agencija za čišćenje iz Novog Sada.

Radite stvari na vreme kako vas ne bi stigle kasnije

Bake se brinu za nered u hodu, a tako treba da radite i vi. Mnogo je jednostavnije kada čišćenje podelite na više manjih poslića kako se sve ne bi nagomilalo nakon nekog vremena i pretvorilo se u jednu mega sesiju čišćenja koja će vam oduzeti mnogo vremena i živaca. Kreirajte svoju dnevnu rutinu i vaša kuća će uvek izgledati uredno. To mogu biti mini poslovi kao što je pospremanje kreveta ili stavljanje prljavog posuđa u mašinu uveče pre spavanja.

Napravite sami sredstvo za čišćenje prozora

Vaša baka nije imala na raspolaganju milion opcija za čišćenje prozora kao što je to slučaj danas, a nisu joj bile ni potrebne zato što je sama pravila savršenu mešavinu za čišćenje:

1 ½ šolja vode

1 ½ kašika belog sirćeta

1 ½ kašika medicinskog alkohola

3 kapi eteričnog ulja metvice

Pomeštajte sve ove sastojke u bočici za špricanje, našpricajte mešavinu na staklo i zatim prebrišite prozore sa čistom krpom.

Obnovite stare čaršave i stolnjake

Ne možete se rešiti mrlja sa starih jastučnica, stolnjaka, čaršava ili salveta? Baka ih ne bi automatski bacila već bi ih ofarbala uz pomoć kesica čaja.

Stavite 4-5 kesica crnog čaja u kantu vrele vode i pustite da se natope desetak minuta. Zatim uklonite čajne kesice i dodajte željenu tkaninu (malo je promeštajte kako bi upile što više vode) u vodu sa čajem te dopustite da tkanina odstoji dok ne poprimi odgovarajuću nijansu. Rezultat će biti pomalo vintage tkanina kremaste smeđe boje. Pustite da se tkanina osuši pa je isperite u hladnoj vodi.

Stara škola je uvek dobra opcija

Neki od proizvoda koje je baka koristila dok se nisu pojavila sva moderna sredstva za čišćenje primenljiva su i danas uz prednost da su prirodnija i ne sadrže hemikalije. Iskoristite limunovo ulje da uklonite prašinu i date sjaj nameštaju i kuhinjskim ormarićima. Stavite sodu bikarbonu na suvu krpu i očistite na taj način lavabo, predlaže agencija za čišćenje iz Novog Sada.

Napravite dubinsko čišćenje u skladu sa godišnjim dobima

Bake su imale vrlo precizan plan čišćenja koji se menjao prema godišnjim dobima. Barem jednom godišnje operite temeljno prozore, uradite dubinsko čišćenje tepiha, izvrnite sve jastuke u kauču i usisajte prostor ispod i iza njih te izbacite nepotrebne stvari iz ormara. Baka ne bi odobrila gomilanje odeće koja vam je nepotrebna.