Novi korisnik?
Registrujte se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.
Zaboravili ste Vašu šifru?
Već imate nalog?
Prijavite se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.

Evo koja mesta i predmeti su najčešći izvor zaraze u kuhinji

Svakodnevno čišćenje malo ko doživljava kao zanimljiv posao, ali mnoga su istraživanja do sada potvrdila da moramo biti disciplinovani ako želimo da izbegnemo pojavu jako opasnih bakterija. Izvor zaraze u kuhinji za mnoge će biti iznenađenje. Agencija za čišćenje iz Novog Sada predstavlja deset kritičnih mesta kojima bi trebalo posvetiti više pažnje i češće čistiti.

1. Krpe i sunđeri za pranje

Prema nekim istraživanjima, čak 75 posto krpa i sunđera za čišćenje ima opasne bakterije poput salmonele i Ešerihije i predstavljaju opasan izvor zaraze u kuhinji. Osim što ih redovno treba zameniti novim, možete ih očistiti u mikrotalasnoj. Stavite na najjaču temperaturu i pustite da se kuvaju oko pola minuta.

2. Sudopera

Iako biste pomislili da je to najčistije mesto u kuhinji budući da se u sudoperi stalno nešto pere, istraživanja pokazuju da je gotovo pola njih imalo neke od koliformnih bakterija. Zbog toga morate sudoperu čistiti posebno, nakon što ste gotovi s kuvanjem i pranjem.

3. Fioke za povrće u frižideru

U tamnim i vlažnim mestima bakterije se razvijaju brže i lakše pa je bitno da pravilno rasporedite hranu u fiokama. Povrće treba biti u zasebnim kesama, a ne samo nabacano jer se zbog vlage mogu razviti plesan, gljivice ili salmonela. Meso takođe treba biti umotano da sokovi slučajno ne bi kapnuli na ostalu hranu.

Kod čišćenja frižidera obavezno izvadite sve fioke i police pa ih operite u toploj vodi sa sapunicom. Dobro ih osušite pre vraćanja, ističe agencija za čišćenje iz Novog Sada.

4. Daske za sečenje

Istraživanje je takođe pokazalo da čak 18 posto daski za sečenje ima koliformne bakterije zbog lošijeg pranja. Bitno je da ih operete svaki put nakon korišćenja i to u toploj vodi sa sredstvom za čišćenje. Takođerje dobro da imate odvojene daske za povrće, hleb ili meso, kako biste izbegli kontaminaciju.

5. Kuhinjski aparati

Ako ih ne rastavite do kraja i pravilno čistite, riskirate salomonelu, Ešerihiju, plesan i gljivice. Nakon svake upotrebe bilo kog kuhinjskog pomagala, treba ga do kraja rastaviti i detaljno oprati u toploj vodi s deterdžentom. Ne sastavljajte ga dok svi delovi nisu potpuno suvi da ne ostane vlage.

6. Radne površine

Na njima se često može naći bakterija Ešerihija koli, posebno ako radne površine čistite neopranim krpama i sunđerima. Pametniji izbor je koristiti dezinfekcijska sredstva i zatim radne površine prebrisati papirnim ubrusima.

7. Otvarač konzervi

Nije ga dovoljno samo isprati jer se iz malih ostataka hrane može razviti plesan, gljivice ili opasna Ešerihija. Otvarač morate temeljito oprati pod vrućom vodom i u sapunici a zatim pustiti vodu da teče i sve ispere, kaže agencija za čišćenje iz Novog Sada.

8. Kutije s poklopcima

Ne operete li ih detaljno, u poklopcima kutija mogu se nakupiti sitni ostaci hrane i na kraju uzrokovati salmonelu, plesan i gljivice. Takođe će se svaka nova hrana koju ostavite kasnije u kutiju pre pokvariti. Rešenje se, kao i s ostalim priborom, krije u detaljnom pranju i sušenju pre korišćenja.