Novi korisnik?
Registrujte se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.
Zaboravili ste Vašu šifru?
Već imate nalog?
Prijavite se
Ovim izjavljujem da prihvatam Uslove korišćenja i Politiku privatnosti agencije Menta.

Vodič za temeljno čišćenje kuhinje

Svi mi imamo standardnu rutinu čišćenja kada je u pitanju najprometnije mesto našeg doma – kuhinja. Bilo da čistite detaljno ili samo ovlaš pređete krpom, postoje mnoga mesta u vašoj kuhinji koja su pravo stecište bakterija i prašine. Upravo mnoga od tih mesta mogu biti zaboravljena u čišćenju, a često se baš tako i desi, jednostavno jer ne obraćamo dovoljno pažnje na njih. Zato je agencija za čišćenje Novi Sad za vas pripremila vodič za temeljno čišćenje kuhinje, zajedno sa mestima koja ne smete da zaboravite.

Radne površine

Problem: Kuhinjske radne površine ne smete da preskočite! Na njima spremamo hranu, ostavljamo namirnice, tašnu, ključeve od auta, stana, pa mobilne telefone.

Rešenje: Poprskajte ih vašim omiljenim sredstvom za čišćenje za sve površine, i očistite svu tu nečistoću i bakterije koje se talože. Radite to barem dva puta nedeljno i primetićete koliko su radne površine čistije i pogodnije za pripremanje vaših omiljenih jela.

Sudopera

Problem: Još jedno od mesta koje je sklono gomilanju bacila i bakterija. Razmislite samo, pored svega što ode niz sudoperu – ostaci, mleka, soka, kafe, pa sve do ostataka mesa i drugih jela koje pripremamo.

Rešenje: Korišćenjem starog sunđera kojeg koristite iz dana u dan za ribanje sudopere, nećete ništa postići. Umesto toga, postarajte se da koristite nov sunđer ili papirni ubrus koji ćete naprskati dezinfekcijskim deterdžentom, očistiti sudoperu i rešiti se svih bakterija.

Sunđeri i krpe

Problem: Krpe i sunđeri su u kontaktu kako sa radnim površinama, tako i sa posuđem i z kog jedemo. A prljaju se neviđeno brzo.

Rešenje: Svaki drugi dan možete zajedno sa vašim posuđem ubaciti sunđere i krpe u mašinu za sudove i oprati ih zajedno sa njima. Takođe, menjajte krpe, trulekse i sunđere na svakih 7 dana!

Fioke frižidera

Problem: Možda ne sumnjate na ovo mesto, ali ono može sadržati ubedljivo najviše bacila u vašoj kuhinji. Koliko puta ste morali da bacite komad sira, ili povrća zbog buđi ili ustajalosti? Ukoliko niste dovoljno pažljivi, ostavljajući staru hranu u ovim fiokama, može dovesti do inficiranja prostora fioke i invazije bakterija unutar samih fioka.

Rešenje: Prvo i osnovno naučite da odvajate, tj. razvrstavate hranu po fiokama, odnosno meso sa mesom, povrće sa povrćem, a voće sa voćem. Takođe naterajte se da sa vremena na vreme izvadite fioke i dobro ih očistite uz pomoć mlake vode, deterdženta i sunđera. Ovo će sprečiti gomilanje bacila i nečistoća u istima, ističe agencija za čišćenje Novi Sad.

Aparat za kafu

Problem: Naši aparati za kafu su neopravdano zanemareni kada je reč o čišćenju. Ipak, kako vam zvuči da pijete kafu prepunu bacila i alergena? Pa ne tako primamljivo, zar ne? Tako smo i mislili. Zato prionite sa čišćenjem vaših aparata za kafu što pre.

Rešenje: Recite zbogom svim bakterijama koje vrebaju iz aparata za kafu uz pomoć kućno napravljenog deterdženta koji se sastoji od: dve šoljice vinskog sirćeta i jednoj šoljici vode. Upalite aparat dva puta sa ovim miksom unutra i garantujemo vam besprekorno čist aparat, zaključuje agencija za čišćenje Novi Sad.